fredag 21 maj 2010

Spotify-lista: Sommar


Våren varade i ungefär två veckor innan sommaren tog över i år vilket innebär att vi också behöver byta ut vår gamla spotify-lista om våren. Det finns ju oförskämt många låtar om sommaren i jämförelse med våren.; förmodligen för att genren sommarhit är mycket mer ekonomiskt lukrativ än vårhits. Så den här gången är det kanske inte de allra bästa sommarlåtarna utan tio av många som råkade slå an på mig för tillfället. Jag har valt att enbart ta med låtar med ordet sommar i titeln vilket gjorde att jag kunde bortse från låtar om solen, stranden och 99,9% av all reggae.

Plocka ner listan här.

Chad & Jeremy - A Summer Song
Vi sparar det bästa till först. Chad & Jeremy var det allra mesigaste bandet som sprang ur den brittiska rockvågen i The Beatles kölvatten. Men de var tillräckligt coola för att medverka i tv-serien Batman (som jag nu har fått anledning att referera till för tredje men långt ifrån sista gången). I avsnittet har Catwoman byggt en manick som kan stjäla röster och bestämmer sig för (och lyckas) att stjäla just Chad & Jeremys. Ibland öppnar hon manicken för att bevisa att deras röster faktiskt finns i den och då spelas just A Summer Song.

Magnus Uggla - Sommartid
Vad jag vet är det här Ugglas enda (tyvärr) electro-ballad. Sommartid låg från början på Ugglas andra skiva, Livets Teater som han själv tycker är "en riktig sug-platta". Men det här är remixen som låg som bonuslåt på live-plattan, Godkänd Pirat.

ABBA - Summer Night City
Trots att Summer Night City släpptes som singel, 1978 gillade aldrig ABBA själva sin låt; så de valde att inte ta med den på kommande albumet Voulez Vous. I mina öron är den här stenhårda disco-dängan deras allra största stund.

Johnny Cymbal - Summetime USA
Cymbal är riktigt roligt efternamn.

C.C.Catch - Summer Kisses
Låten är skriven av Dieter Bohlen. Ja, han med de goa runda kinderna i Modern Talking. Dieter har skrivit fem(!) böcker med tveksamma fakta om sitt eget liv, men även om sina kollegor. Som reaktion mot dem skrev en annan trash-musiklegend Frank Farian en egen bok med namnet, Stupid Dieser Bohlen. Die Wahrheit und nichts als die Wahrheit über den Pop-Hochstapler (sv. Denna Dumma Bohlen; Sanningen och ingenting annat än sanningen om pop-bedragaren.)

Dúo Dinámico - Amor De Verano
Charmig vokal-duo som härjade på listorna i Spanien på sextiotalet. Utanför den Iberiska halvön är deras största framgång som låtskrivare till en av de allra bästa Eurovision Song Contenst-vinnarna; La la la. Amor De Verona betyder typ sommarkärlek.

The Undertones - Here Comes The Summer
Per Gessle skulle dö för orgel-kompet. Det blir inte mer sommar än så här.

The Regents - Summertime
Summertime från musikalen Porgy & Bess har spelats in fler gånger än Bart Karlssons dragit sig i slangen. Det går med andra ord inte att räkna. Jag valde till slut The Regents version för det skitläckra vokal-arrangemanget.

Guitar Wolf - Summertime Blues
Summertime Blues har spelats in lika många gånger som Bert Karlsson skrattat åt ett tjockis-skämt. Typ tiotusen gånger. Guitar Wolf är tre glada japaner som spelar mer, högre och snabbare än något annat band. Basisten spelade bokstavligen ihjäl sig för några år sedan. Ett favorit-band.

Jigs - Snart Kommer Sommaren Tillbaka
Och apropå Bert Karlsson. Här kommer en låt där han i egen hög person står för den klanderfria produktionen. Riktigt jävla svängig avslutning på listan.


LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 88%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar