torsdag 20 maj 2010

Youtube-tips: Zagreb Film


Zagreb Film var forna Jugoslaviens högborg för animerad film. Under framför allt sextiotalet blev de (i alla fall i kretsar för tecknad film) världsberömda med sina fantasifulla, experimentella men alltid lättillgängliga filmer. Animatörerna på Zagreb Film lät bara filmrutans fyra väggar begränsa dem. Allt kunde hända och hände.

Man gör fortfarande filmer i Zagreb men inte med den genomslagskraft som de hade en gång i tiden. Och tyvärr verkar även de gamla små mästerverken ha glömts bort. Men inte i den här bloggen. Här följer tre exempel på Zagreb Films storhet.

1962 blev Dušan Vukotić den förste icke-amerikan att vinna en Oscar för sin kortfilm Surogat.



Av alla animatörer som passerat revy på Zagreb Film håller jag nog Borivoj "Bordo" Dovniković främst. Bordos ville att det skulle var kul att se hans filmer; pretentioner fick andra stå för. Ett filosofi jag själv kan skriva under på. Här har ni en av hans senare filmer Uzbudljiva ljubavna priča som enlig google-translate betyder en spännande kärlekshistoria. Från 1989.



Men Zagreb Films flaggskepp var förstås Professor Balthazar. Den hjälpsamme och pillemariska uppfinnaren som aldrig tänkt en ond tanke. Ingen har för den delen tänkt en ond tanke i Balthazars värld. Serien sträckte ut sig på fyra säsonger under 1967-1978. Det här är ett av de senare (1977) och mindre bra avsnitten (som var det enda Youtube kunde erbjuda mig på ett förståeligt språk). Med Professor Balthazar mått mätt är dock ett mindre bra avsnitt fortfarande ett kanon-avsnitt.

Men man har precis gjort klart en nyrestaurering på samtliga Balthazar-avsnitt och resultatet är hur läckert som helst. Just nu försöker de hitta distribution för dvd:erna i Norden och det är bara att hålla tummarna för att vi snart får se Professor Balthazar i nyskick.



LIVSGLÄDJE-BAROMTERN: 80%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar