måndag 3 maj 2010

Idolbild: Familjen Marvel


Familjen Marvel (Kapten Marvel, Mary Marvel och Kapten Marvel Junior) i härlig fyrfärg från mittuppslaget av Shazam! nr 11 -74.

För er oinvigda är "Shazam" familjen Marvels magiska ord för att förvandla sig till till sina alteregon. Ett ord som som (föräldralöse) Billy Batson (Kapten Marvels riktiga jag) tilldelades av en trollkarlen Shazam för att upprättahålla rättvisa i världen. Till vardags jobbar Billy Batson som nyhetsuppläsare i lokalradion, Radio Whiz och det är också där han får nys på uppdragen.


Shazam! var försäljningsmässigt den mest framgångsrika superhjälteserien i USA under 1940-talet (före till exempel Stålmannen som den har stora likheter med) men det dröjde ända till sjuttiotalet innan vi fick stifta bekantskap med den i Sverige. Då var den dock kraftigt föråldrad men inte desto mindre underhållande. Äventyren är ofta spektakulära, extremt skruvade och ofta helt ologiska. Kapten Marvel är den typen av superhjälte som besitter alla superkrafter och är i princip odödlig (även om han marknadsförs som världens mäktigaste dödliga superhjälte) vilket ofta leder till att spänningen lite uteblir. Det betyder dock inte att underhållning uteblir.



Kapten Marvels ärkefiende är, Mister Mind en liten grön mask som talar genom en liten högtalare på magen...


Shazam! lever fortfarande i staterna men inte med den naiva charm som superhjälteserierna bar i sin vagga. Behöver jag tillägga att Shazam! är en av mina favorit-serier?

LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 90%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar