söndag 30 maj 2010

Vitshörnan #3

Om du träffar på en person som säger att han/hon sett världens sämsta film och denne inte syftar på Åsa-Nisse I Rekordform är han/hon en första klassens lögnare. Filmen är i all sin enkelhet helt obegriplig. Här finns inget manus, ingen regi, ingen logik, inga orginalskådisar och kanske allra värst, inga skratt. Den skulle på sitt lillfinger kunna bära upp hela Åsa-Nisse-seriens dåliga rykte och lyckades slå in den sista dödsstöten på en tjugo år gammal kassako som först nu, över fyrtio senare vågar visa sig igen.

I stora drag är det en film där Åsa-Nisse och hans trogna vän Sven åker båt. Och åker båt. Och åker lite båt till. Såklart i traditionsenligt uppspeedat tempo så att vi får illusionen att de åker skitfort. Varför inte Åsa-Nisse umgås med Klabbarparn längre och istället umgås med Sven, som förvisso agerar likadant, framgår inte. Det framgår inte heller varför hela den lilla sjön som filmen utspelar sig på myllrar av halva den svenska kändiseliten. På ena sidan sjön sitter Alice Timander i en båt, på en annan står Sune Mangs av oklara anledningar och viftar med armarna medan i en tredje står Leena Skoog och gör sin paradroll, d.v.s. står och är lite snygg.

Åsa-Nisse I Rekordform är som ett enda långt pärlband av lågvattenmärken. Men allra lägst är nog ögonblicket när Åsa-Nisses båt plötsligt passerar Jokkmokks Jokke som helt apropå ingenting drar en vits?! Hur ofta ser man en långfilm där birollsinnehavare passa på dra en vits för publiken? Och hängde man inte med första gången gör det inget för när Jokkmokks Jokke passeras nästa gång passar han på att dra slutpoängen en gång till! Och om du sett filmen och fortfarande inte fattat poängen får du här ännu en chans:



Om du av någon anledning inte är bekant med Jokkmokks Jokke var han en av våra (och kanske hela världens) märkligaste artister. Han hade varken sångröst eller någon vidare taktkänsla men däremot en karisma att dö för. Förutom sin karaktäristiska och ständigt burna same-dräkt var han egentligen bara känd för två saker; sin helknasiga superhit Gulli-gullan och att han i tid och otid utbrast "Tjosan!". Jokke framförde även Gulli-gullan i en tidigare Åsa-Nisse-film (Åsa-Nisse i Raketform) då han tagit anställning i Sjökvestens butik. Värt att kolla här. (De senare Åsa-Nisse-filmerna är över lag ett fullgott substitut till hallucinogena svampar). Jokkmokks Jokke högaktades ända in till sin död på samtliga ålderdomshem och han blev till slut så förknippad med sitt smeknamn att han på egen begäran såg till att det står Jokkmokks Jokke på sin gravsten istället för han egentliga namn.


LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 12%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar