söndag 23 maj 2010

Veckans VHS: "Kan Man Snacka Om Sån't?"

Jag har en fäbless för att köpa grejor ingen annan människa ens skulle tänka tanken på att köpa. Och sen om det, som i det här fallet, är en VHS får jag en kick av tanken på att jag är den enda i världen som tittar på just den filmen just då. Och i det hänseendet borde jag fått en rejäl kick härom kvällen när jag ägnade 27 minuter av mitt liv åt att titta på sexualupplysningsfilmen "Kan Man Snacka Om Sån't?" (utgiven av Statens Bakterieteknologiska Laboratorium). Nån kick fick jag inte alls, men däremot en överdos av präktighet som fick Tommy & Annika att framstå som ett Warriors-gäng.


Upplägget för filmen är att tio ungdomar sitter ( i ett nedsläckt rum) och ska föra en (forcerad) diskussion kring sex med varandra. Eller det är bara nio killar som diskuterar; den tionde (som kombinerat vit kofta med urtvättad adidas-t-shirt) öppnar inte munnen en enda gång men ser livrädd ut och kallsvettas så fort könssjukdomar kommer på tal. Två sexual-experter ska leda snacket och försöker krystat använda kidsens språk så terminoligin i samtalen rör sig från knulla och horer (stockholmska för horor) till samlag i ändtarmen och munsex. Så fort någon av experterna säger ett fult ord fnissar grabbarna nervöst.


Det finns tyvärr inget datum på filmen men de "fräcka" killarna i gänget har polotröjor så det torde vara kring början av nittiotalet. Och om filmen högst har tjugo år på nacken är det förvånande hur märkligt hur lite de (även experterna) vet om andra sexuella läggningar. Det blir först het tyst när ämnet kommer på tal, förutom en av polotröjssnubbarna som skakar på huvudet och klöker. Men till slut visar sig en ha erfarenhet. Han menar att han känt en kille som varit "minst bisexuell" och minns då livrädd att han lekt med honom som liten. "Han var ju världens schysstaste kille".

Men överlag händer ingenting. Det här är långt ifrån den typen av explicita sexualupplysnings-filmer som gjordes på sjuttiotalet. Här sitter man rak i ryggen och kastar floskler på varandra och bekräftar sina redan präktiga värderingar. En gubbe rullar en "modern" kondom över fingrarna. Det är så sterilt och snällt att om det inte vore för de läckra polotröjorna skulle filmen lika gärna kunna vara från femtio-talet.


Riktigt roligt blir det bara en gång. En (tänkvärd) sketch med Micke Dubois har klippts in. Själva sketchen är inte speciellt kul, men det är däremot det regisserade skrattet som killarna anstängt tvingas haspla ur sig när sketchen är slut. Det hamnar etta på min lista över "minst spontana skratt" strax före kändisarna som fick sitta i ""heta" stolen" i Babben & Co.

LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 15%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar