måndag 26 april 2010

Veckans VHS: Banned In The USA (1990)

Veckans VHS har jag fyndat på Helsingborgs sopigaste loppis, Jokke's.


Banned In The USA är en musikdokumentär om 2 Live Crew som speglar toppen av deras karriär i slutet på åttiotalet. 2 Live Crew ägnade sig åt Miami Bass, en subgenre till hiphopen som med sina hetsiga rytmer och snuskiga texter tydligt riktade sig till strippklubbarna. När bandet släppte sin LP As Nasty As They Wanna Be 1989 ledde det till den typen av rabiata moralpanik som bara popmusik och skräckfilm kan utlösa, men som vanligt också till att bandet toppade listorna.

Skivan innehåller enligt statistik:
"Fuck" 226 gånger
"Bitch": 163 gånger
"Ho": 15 gånger
Beskrivningar av könsorgan: 117 gånger
Oralsex: 87 gånger
Gruppsex: 4 gånger
Incest: 1 gång
"Våldsamt" sex: 12 gånger

Omslaget visade dessutom bandets fyra inte speciellt bildsköna medlemmar glatt kika fram under lika många stringrumpor. När man ser bandet på bilden kan man verkligen ifrågasätta huruvida det har någon erfarenhet av sina texter överhuvudtaget.

Skivan blev bannlyst i många stater i USA och flera skivförsäljare arresterades och stämdes efter att de sålt skivan (till poliser som köpt den undercover. När får man se sånt på Cops?). Även 2 Live Crew arresterades och efter långa domstolsförhandlingar friades de då man kom fram till att de obscena texterna faktiskt hade förankring i de afro-amerikanska berättar-traditionerna och därför skulle skydddas.


Filmen skildrar hysterin kring skivan och är ett fragmentarisk collage där bandet själva, hängivna fans, tillsnörpta myndigheter och de vanliga dönickarna från den kristna höger vill framföra sin personliga och alltid radikala åsikt kring musiken. Det blir tämligen absurt när man inser att samtliga talares frenetiska engagemang beror på huruvida man ska sjunga om sex på skiva. 2 Live Crew försvarar hela tiden sin yttrandefrihet som de dock främst vill använda till att berätta för allmänheten om att de gillar att älska med tjejer i gumpen. Intervju-klippen blandas upp med bandets musikvideor som mest består av guppande kvinno-rumpor, men som inte alls känns så kontroversiella med dagens mått mätt.

Filmens klimax nås när gruppen ska spela på en utsåld vägkrog i Texas, men vägrar gå upp på scen eftersom arrangören inte vill betala dem i förskott. Till publikens stora frustration uteblir därför spelningen och de går minst sagt "bananas" och slår sönder varenda pinal på stället. Starka bilder som understryker musikens makt och hur den känslomässigt kan påverka lyssnaren, även om den skapats av tre kåta och rätt korkade killar från den amerikanska södern.



Jag tvivlar inte på att killarna i 2 Live Crew hade en fruktansvärd kvinnosyn. Som rappare var de usla och texterna är banalast möjliga. Men det här är inte heller musik till intellektet utan för fötterna. Och som dansmusik betraktat måste jag erkänna att 2 Live Crew hör till de allra bästa.

LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 82%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar