lördag 24 april 2010

Kanonlåtar #1: Monika Lind - Vilken Slyngel (1963)

Monika Lind släppte 1963 en EP med titelspåret Jag går i skolan (med den aningens motsägsfulla texten om en manager som försöker locka Monika med skivkontrakt medan hon menar att hon måste gå klart skolan först. Monika var dessutom 22 när låten släpptes vilket rimligtvis bara behövde skjuta upp lite högskolestudier ett par år för att nappa på managerns erbjudande). Jag går i skolan är förvisso en charmig sedelärande melodi, men den bleknar snabbt när man vänder sida och upptäcker den fascinerande Vilken slyngel.

Vilken slyngel är den svenska översättningen av The Crystals He's a Rebel. Eller egentligen är det Darlene Love och The Blossoms som sjunger men Phil Spector som producerade gav ut skivan i The Crystals namn (som han ägde rättigheterna till). Snopet för Darlene Love och The Blossoms men kul för The Crystals som just då var ute på turné och hastigt fick komplettera sin repertoar med ännu en låt. He's a Rebel är en lysande historia om en tjej som är förälskad i en riktig buse, den klassiska historien om hur tillsnörpta tjejer trånar efter äventyr i farliga killar. Vilken Slyngel är i princip samma låt fast ännu bättre.

Istället för Phil Spectors patenterade wall of sound är Monika Linds version enklare, nerbantad och sugande svängig. Monika sjunger med stor övertygelse om slyngeln hon tagit till sitt hjärta. Hon slingrar sig kvickt och lätt igenom de ganska klumpiga men lekfulla formuleringarna. När hon vrålar han är ändå rar mot mig/alltid underbar mot mig/han är ingen slyngel, nej, nej, nej mot slutet i första refrängen tvekar nog ingen om att hon hittat rätt. Kronan på verket är det struttiga saxofon-solot halvvägs in som borde var bevis nog för alla sax-hatare där ute.



Huruvida Monika Lind träffade en slyngel i verkligheten har jag inte lyckats ta reda på. Men den hon valde vid sin sida lyckades hon avla fram Peter Jöback med. Peter Jöback sägs än idag försöka bräcka sin moders storartade Vilken Slyngel men har än så länge inte varit i närheten.

LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 87%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar