fredag 30 april 2010

Gästrecensenten: Anna och Sofia


Det kortlivade flick-magazinet Vi Tjejer gavs ut 1979-1980. En ganska typisk men festlig tjej-tidning komplett med romantiska serier (Kär i syrrans kille), färgglada mode-reportage (Klä dig i frukt och karamell), engagerande tester (Är du lagom finkänslig) och fina tävlingar (Vinn papegoj-tröja). Det finns med andra ord anledning att återkomma till Vi Tjejer här i bloggen senare.

Men min favorit-sektion har alltid varit Skivtyckarna där Anna och Sofia, två mellanstadiegamla tjejer skoningslöst recenserade månadens nya plattor. De var kids som talade kidsens språk. Till skillnad från "vanliga" recensenter använde de inte texterna till hävda sina egna litterära ambitioner utan skrev rakt ut var de tyckte på enklast möjliga sätt. Att de var S
specifika är en underdrift; "den här skivan har bara fyra dåliga låtar". Men tjejerna visste alltid hur det låg till och förutsåg succéer på löpande band. Här nedan dissekerar de två debutsinglar med grupperna Gyllene Tider och Sugarhill Gang (Vi tjejer, april 1980).




LIVSGKÄDJE-BAROMETERN: 78%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar