onsdag 2 juni 2010

Porträtt: Uffe Persson

Överallt på internet kan man läsa "Uffe Persson har så himla bra sångröst" och "Uffe Persson är sexigare än på Joey Tempest och han i popgruppen Shanghai tillsammans". I alla fall på de web-sidorna jag besöker. Men jag vet knappt någonting om Uffe Persson och det gör att jag ligger kallsvettig och våndas om nätterna. Vem var han? Var är han? Hur gör han? Vad vill han? Varför vänta till nästa weekend?

Det glada internet bjuder dock på lite information kring denna mystiska legend. Uffe slog igenom med buller & bång i melodifestlivalen när han tog en delad sistaplats med Holm/Pling-tuggummit; Nästa Weekend. Uffe Perssons sjöng för fulla gardiner, men det var hans oefterhärmliga koreografi som kanske främst skrev in honom i historieböckerna. Varning: Refrängen kommer hänga med dig i resten av livet om du lyssnar igenom hela klippet.



Nu var Uffe Persson, "Uffe Persson" med delar av svenska folket. Ja, så stor att han fick äran att medverka i SVT:s mest konstiga satsning någonsin; Fräcka Fredag (efter det där sportfrågeprogrammet med kaninhoppning lett av Miro Salar). Hela två låtar framförde han för att visa sin bredd. Från teatralisk, flåshurtig schlager...



...till den en gång så klatschiga italo-discon som nu var på utdöende. Gary Puckett & The Unions Young Love blev ännu pervigare i Uffes tolkning och med Fräcka Fredag-inredningen som backdrop. Men den hade troligtvis kunnat bli en stor hit i Spanien om den istället kommit 1985.




Och i eterföljande intervju fick Malena Ivarsson visa upp hur man på bästa sätt får sitt offer att känna sig så generad och obekväm som det bara är möjligt.



Uffe Perssons största framgång var en duett med Sofia Källgren där de med oklanderlig feeling framförde Phantom Of The Opera på värsta möjliga vis. Skivan sålde femtiotusen exemplar dvs Guldskiva 1989. Jag tänker av förklarliga skäl inte tänker länka till låten. Eller... Jo, jag gör det ändå. Här får ni en årsförbrukning av pretantioner, sentimentalitet och drömska blickar... alltsammans i disco-takt!



När åttiotalet blev nittiotal försvann Uffe snart i glömska. Varför är svårt att veta. Var det hans klumpiga artist-namn? Var det de vilda polisongerna? Var han före sin tid? Var han långt efter sin tid? Var det för att han var helt kass? Vad vet jag men har ni egna berättelser om Uffe Persson får ni gärna dela med er. Det sista livstecknet från Uffe var på Pridefestivelen (Sveriges enda forum för festlig nostalgi) 2007 där han framförde Nästa Weekend som om 1988 var igår.


LIVSGLÄDJE-BAROMTERN: 31%

4 kommentarer:

  1. Född -73 är jag och plötsligt en kväll i Spotify dök det upp en FLASHBACK.

    Jag sökte vidare lite och min första träff var här.

    Uffe Persson kunde ju sjunga och han hade profilface men var tog han vägen...???

    SvaraRadera
  2. Han har tydligen bytt efternamn och heter idag Ulf Bork

    SvaraRadera
  3. Och vi som var där på PRIDE minns med förtjusning denna nostalgitripp! Härliga Uffe Persson - i vilket annat forum än på PRIDE skulle han få chansen igen med "Nästa weekend"? Så många härliga minnen som väckts till liv av PRIDEs berömda schlagerkväll. En dröm finns fortsatt kvar: Harlequin - gruppen som även dom sjöng i Melodifestivalen med melodin "Harlequin spela din mandolin"!

    SvaraRadera
  4. Den bästa manliga sångaren Sverige har haft i modern tid inom sin stil. Vill höra mer av Uffe även om han är VD för ett företag idag.

    SvaraRadera