måndag 14 juni 2010

På TV: Ingen Bor I Skogen

Svensk tv-humor har på sista tiden varit mer välmående än på mycket länge. Vilket väl egentligen inte säger så mycket, men ändå får uppfattas som ett steg i rätt riktning. Mia & Klara, Succéduon, Grotesco och Solsidan har alla bjudit på anmärkningsvärda insatser och i höst verkar det som att vi kan se fram emot enormt lovande Starke Man. Och ikväll fick listan ett nytt fräscht tillskott i och med, Ingen Bor I Skogen.


Ingen Bor I Skogen är en humorserie från radio-rösterna från P3-programmet Mammas Nya Kille som i grupp kallar sig för Klungan. Och serien får väl mångt och mycket ses som en förlängning av radio-showen. Framför allt märks det på att flera karaktärer återfinns från radion men också för att humorn nästan uteslutande är dialogbaserad. Några få gånger utnyttjar man det visuella till skratt (om man inte räknar in att man klätt ut karaktärerna i lustiga kläder). Men det gör nästan ingenting alls för manuset är oftast knivskarpt och levereras med en besinningslös timing (och en tokig röst). Efter halva avsnittet faller jag pladask.


Visuellt är den iögonfallande och sofistikerat läcker. Seriens karaktärer rör sig i ett effektivt kulissbygge och när de stöter på varandra uppstår en liten sketch. Karaktärerna må hända vara begränsade men när de kombineras med varandra framträder stor humor. För att vara en så utnött genre som sketch-program är det förvånansvärt fräscht.


Jag misstänker tyvärr att tittar-siffrorna inte slog i taket ikväll så om du missade programmet finns det ju förstås på eminenta SVT-Play, HÄR.

LIVSGLÄDJE-BAROMETERN: 81%

2 kommentarer:

  1. Det låter som att du missat att Klungan gjort scenföreställningar sedan 2003?

    SvaraRadera
  2. Nä, jag kände bara inte för att redovisa hela deras karriär i texten. Jag refererade till radion för att jag tror att det är Mammas Nya Kille flest känner igen dem ifrån.

    SvaraRadera